onsdag 15 juni 2011

Bonjour Vietnam

Nu har vi lamnat Hanoi och norra Vietnam och befinner oss i Ho Chi Minh staden som lika ofta kallas Saigon. Vi bor pa ett hotell i de franska kvarteren. Vi var mer an glada nar vi kom hit sent igar kvall. Vart plan skulle ha gatt vid elva pa formiddagen och vi akte upp tva timmar tidigare for att dela taxi med nagra som vi traffade pa turen i Ha Long. Det visade sig dock att planet var installt vilket resulterade i att vi fick spendera tolv timmar pa flygplatsen.

Nar vi vaknade upp idag pa morgonen mottes vi av ett soligt Saigon och vi gav oss ut pa upptacktsfard. Forst gick vi till Notre Dame som var den storsta kyrkan i Indokina. Precis bredvid ligger postkontoret som ar "ett tempel over postvasendet" och ritat av samma Eiffel som har ritat det beromda tornet i Paris. Darefter gick vi till Aterforeningspalatset och precis som namnet indikerar fungerar palatset som en symbol for det enade Vietnam. Huset ar inte speciellt vackert utan ser ut som man forestaller sig att kommunistpalats ser ut.

Darefter tog vi en taxi till Jade Pagoden, en dyr resa som kostade dubbelt sa mycket som boendet gor per natt. Det ar mycket fuffens har och det galler att halla ogonen oppna och trots att vi sag att taxametern verkade strula satt vi lugnt och belatet och pratade med den trevliga chafforen som senare visade sig vara en riktig lurare som skrek och gapade. Vi fick lugnt betala tio ganger mer an vad resan skulle kosta och gick lite skarrade in i pagoden. Efter denna tur beslutade vi oss for att ga tillbaka till Krigsminnesmuseumet istallet for att raka ut for fler skojare. Pa vagen at vi en riktigt god lunch pa en restaurang som heter Bonjour Vietnam.

Pa krigsmuseumet finns helikoptrar, bomber, flygplan, stridsvagnar och bilder som pa ett obeskrivligt hemskt satt skildrar kriget. Vi gick darifran med en klump i magen. Val tillbaka i de franska kvarteren gick vi till Hotel Rex som fungerade som hem at journalister och officerer under Vietnamkriget. Hotellet ar ett av Saigons finaste och har en harlig bar pa terrassen pa taket som vi spenderade nagra timmar i. Nu sitter vi pa hotellet och ska lagga oss for att orka upp till var utflykt till Cu Chi-tunnlarna, men mer om detta imorgon.


Klara framfor Notre Dame.
Tobias ungefar pa samma stalle. Har ser ni aven hur trafiken i Vietnam fungerar. Det galler att ha is i magen.

Inne i Postkontoret, som pa sa manga andra stallen, finns en stor bild av Uncle Ho.Ett amerikanskt bombplan.

En Huey-helikopter som flyttade soldater och gav eldunderstod fran luften.
Hotel Rex, langst upp ser ni rooftopbaren som vi at och drack i.

4 kommentarer:

  1. Nice hotell! Otur med flyget...inget man råder över. Irriterande med ohederliga taxichaufförer...var försiktiga. Hur funkar packningen? Något ni saknar...förutom Selma och Ica :) ?

    SvaraRadera
  2. Tobias glömde sina badbyxor! Men vi hittade ett par i en liten affär i Hanoi. De var till och med snygga:). Vi tar det försiktigt men det är lite lurigt här och vi har haft lite otur. Har sommarlovet börjat nu? Kramar

    SvaraRadera
  3. Blev det badbyxor från Gant eller?;) Nu är jag i HVA och ska hjälpa farfar med staketet. Hoppas ni har det bra. /Jacob

    SvaraRadera
  4. Badbyxutbudet är lite begränsat här jacob. Hälsa farfar, Ika och Selma. Kram

    SvaraRadera