torsdag 16 juni 2011

Cellskrack under jord

Andra dagen i Saigon har vi varit pa utflykt till Cu Chi-tunnlarna som ligger sex mil utanfor staden. Cu Chi var en by vars folk var "patrioter och kommunister" som med livets insats stred mot amerikanerna och den sydvietnamesiska armen. Folket byggde ett otroligt natverk av tunnlar under jorden i vilka de bodde i fran 1960 till 1967. Vi fick prova att ga i dessa tunnlar och det var bade morkt, trangt och ont om luft. Gerillasoldaterna anvande sig av grymma fallor i striderna. Eftersom amerikanerna kunde flyga over omradet nar som helst var de tvugna att dolja alla spar av tunnlarna. Roken leddes bort med hjalp av gangar och lufthal maskerades genom att bygga termitliknande stackar. Tobias passade pa att leka gerillasoldat och skot AK-47.

Pa vagen till tunnlarna besokte vi en hantverksfabrik som handikappade offer fran kriget arbetade i. Vi kopte med oss tva risskalar som vi ska ha hemma nar vi koper mat fran japanen. I Vietnam finns det fem miljoner handikappade som skadats under och efter kriget. Det fods fortfarande manga barn som ar missbildade pa grund av Agent Orange eftersom substansen paverkar DNA-uppsattningen. Nar vi kom tillbaka till Saigon fortsatte vi var trend som vi startade igar och som innebar att besoka kolonialhotellen for en drink. Idag stod Continental pa tur. Har skrev Graham Greene "Den stillsamma amerikanen" vars berattelse aven till delar utspelar sig pa hotellet. Imorgon lamnar vi stan for landet och Mekongdeltat dar vi ska vara i tre dagar innan vi aker till Phnom Penh i Kambodja.


En kvinna som arbetar pa fabriken.

Klara hoppar i den smala ingangen till en av tunnlarna. Det var omojligt att se nagot och man var tvungen att krypa for att komma fram. Det var otackt att upptacka att det fanns fladdermoss och atervandsgrander dar nere speciellt eftersom Tobias inte var med utan vantade pa marken ovanfor med vara saker.

Pang!

Den lite storre tunneln som har vidgats for turisternas skull.

Klara i samma tunnel.

Uncle Ho framfor Hotel de Ville.

En drink inne pa Continental.

Nattbild pa Continental till vanster och stadsteatern till hoger. Man ser mopeder fara fram i forgrunden.

6 kommentarer:

  1. Tur att ni hittade ut ur tunnlarna :) Intressanta bilder. Ni ser ut att ha det bra och upplever mycket. Imorgon åker vi och hälsar på Sofia sen blir det också ett fikastopp på norra ön. Tyvärr ska det bli regn...
    Kramar Anette & Peter

    SvaraRadera
  2. Hoppas vädret blir bra ändå, det går aldrig riktigt förutspå.
    Ha det så bra på Öland! Hälsa Sofia.
    Kramar

    SvaraRadera
  3. Ja, vilka fantastiska bilder! 'kollar in på bloggen och njuter av era upplevelser! Här rullar det på med morgonpromenader, jobb, bad, middagar och vin på BagInBox :)

    Ska bli kul att mamma och pappa kommer. Blir lite isolerad här :)

    Jag tänker på er.... Kramar

    SvaraRadera
  4. Roligt att höra från dig Sofia! Nu har vi nått långt in i deltat till Can Tho. I morgon ska vi gå på en flytande marknad här i deltat. Sen åker vi vidare till gränsstaden Chau Doc. Hoppas arbetet flyter på bra. Lycka till med allt. Många kramar från oss!

    SvaraRadera
  5. Hej på er! Är nyss hemkommen från vår lilla resa, helt underbart har det varit. Er verkar det inte heller lida nån nöd på! Skönt att se att ni har det bra! Man blir ju onekligen sugen på att resa igen när man ser era bilder. Nu ska jag bara ta det lite lugnt här hemma innan jobb börjar i juli. Ta hand om er! ser fram emot mer spännande läsning! KRAMAR

    SvaraRadera
  6. Hej! Kul att höra från er! Härligt att ni haft en bra semester Angelica. Kram

    SvaraRadera